Lite fakta om lussekatten :D:
På 1600-talet i Tyskland var det som man först började med lussebular. Djävulen kom i skepnad som en katt och gav barn stryk medan Jesus kom i form av ett barn och gav snälla barn bullar. Djävulen avskydde ljus så därför bakade man bullar med gult saffran i för att hålla honom borta.
Förr i västsverige kallades lussebullarna istället för dyvel- eller dövelskatter eftersom dövel ursprungligen betyder djävul.
I slutet på 1600-talet kom lussebullen till mälardalslandskapen här i Sverige. Där bakade och åt de som hade råd med saffranet. Först på 1800-talet spred sig lussekatten i hela landet när vi började fira lucia och fick den folkliga koppling den numera har.
I år tog vi pärlsocker på! |
Varmluft: 200°C
Du behöver:
175 g margarin eller smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 1/2 dl socker
1 tsk salt
ca 1,5 liter mjöl
1-2 påsar saffran
Pensling: 1 ägg
Gör nu så här när du har tagit fram ingredienserna:
- Smält matfettet och häll i mjölken. Ljumma degspadet tills det är finger varmt (37°C).
- Smula ner jästen i degbunken. Häll i lite av degspadet så att jästen upplöses.
- Häll i resten av degspadet, socker, salt och saffran. Tillsätt mjölet, lite i taget.
- Arbeta degen ordentligt.
- Låt jäsa med bakhanduk över till dubbel storlek i ca en timme.
- Baka ut och forma till lussekatter. Låt jäsa på plåten.
- Pensla med ett uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
- Skjuts in i ugnen! Grädda ca 8-10 minuter i mitten av ugnen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar