onsdag 11 januari 2012

Goda kanelbullar

Det här receptet fanns i en kokbok som jag fyndade på IKEA för 10 kronor! I den boken finns även vaniljhornen som kommer på nästa inlägg. De här bullarna bakade jag tillsammans med min kompis Frida. Vi delade degen på två och tog varsin del. Hennes blev hur snygga som helst men mina blev inte lika snygga.... men när de kom ut ur ugnen såg de ändå typ likadana ut! :D

Ugn: 250 °

Ingredienser:
75 g jäst
5 dl mjölk
Påsar med bullar från frysen. Mums!
1,8-2 l vetemjöl
200 g smör
2 dl socker
2 ägg
1 tsk salt
1 msk stött kardemumma

Kanelfyllning:
100 g mandelmassa
100 g smör
1 1/4 dl strösocker
2 1/2 msk ströbröd
1 msk vatten
1 msk kanel

Garnering:
1 ägg
1 krm salt
1/2 tsk vatten
pärlsocker
  1. Ta fram alla ingredienser och låt dem bli rumstempererade.
  2. Smula jästen i en köksassistent eller bunke. Häll över mjölken (rumstempererad eller värmd till max fingervärme 37°) och rör om så att jästen löser sig.
  3. Tillsätt det mesta av mjölet, allt smör i bitar, socker, ägg, salt och kardemumma.Arbeta degen smidigt i maskin eller för hand. Tillsätt ev. ytterligare mjöl. När degen är smidig och fettet krypa fram - då är degen färdig.
  4. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, i ca 30 minuter.
  5. Gör fyllningen under tiden: mixa eller vispa riven mandelmassa med smör, socker, ströbröd, vatten och kanel.
  6. Ta upp degen på bakbord, knåda och dela i två delar. Kavla ut varje del till en stor rektangel. Bred på kanelfyllningen.
  7. Rulla ihop från långsidan till en stor rulle. Pensla yttersta kanten med vatten så fäster den bättre. Skär i 2-3 cm bitar. lägg glest på bakplåtspapper på en eller två plåtar.
  8. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, 20-30 minuter. Sätt ugnen på 250°.
  9. Vispa samman ägg, salt och vatten. Pensla de jästa bullarna försiktigt med det. Strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 7-8 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar