Ugn: 250 °
Ingredienser:
75 g jäst
5 dl mjölk
Påsar med bullar från frysen. Mums! |
200 g smör
2 dl socker
2 ägg
1 tsk salt
1 msk stött kardemumma
Kanelfyllning:
100 g mandelmassa
100 g smör
1 1/4 dl strösocker
2 1/2 msk ströbröd
1 msk vatten
1 msk kanel
Garnering:
1 ägg
1 krm salt
1/2 tsk vatten
pärlsocker
- Ta fram alla ingredienser och låt dem bli rumstempererade.
- Smula jästen i en köksassistent eller bunke. Häll över mjölken (rumstempererad eller värmd till max fingervärme 37°) och rör om så att jästen löser sig.
- Tillsätt det mesta av mjölet, allt smör i bitar, socker, ägg, salt och kardemumma.Arbeta degen smidigt i maskin eller för hand. Tillsätt ev. ytterligare mjöl. När degen är smidig och fettet krypa fram - då är degen färdig.
- Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, i ca 30 minuter.
- Gör fyllningen under tiden: mixa eller vispa riven mandelmassa med smör, socker, ströbröd, vatten och kanel.
- Ta upp degen på bakbord, knåda och dela i två delar. Kavla ut varje del till en stor rektangel. Bred på kanelfyllningen.
- Rulla ihop från långsidan till en stor rulle. Pensla yttersta kanten med vatten så fäster den bättre. Skär i 2-3 cm bitar. lägg glest på bakplåtspapper på en eller två plåtar.
- Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, 20-30 minuter. Sätt ugnen på 250°.
- Vispa samman ägg, salt och vatten. Pensla de jästa bullarna försiktigt med det. Strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 7-8 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar