måndag 2 januari 2012

Supergott nyårsbröd!

GOTT NYTT ÅR! Vi hade fest med massa andra barn hemma hos oss och det var allmänt kaos men kul var det! Sen såg vi massa fina fyrverkerier. Jag måste erkänna att jag inte är världsbäst på att tända på smällare... Min första ville inte ens lämna flaskan som den stod i utan stubinen slocknade bara. Pappan som var med skrek: Gå inte närmare! Den kan sprängas! Det kan vara farligt, och där stod jag som ett fån och bara heheheee... Mitt andra försök lämnade i alla fall flaska men for iväg på marken och tjöt. Oooops... Men tredje gången gillt! Tredje försöket blev perfekt och flög i väg uppåt i en fin båge. Jippie!! Hoppas ni också hade det kul!

Ugn: 260° och sedan 180°
Till mammas recept på gott bröd behöver du:
25 g jäst
2 tsk salt + 1 msk honung
5 dl fingervarmt vatten + 1 dl mjölk
2 msk rapsolja eller olivolja eller valnötsolja till valnötsbröd
2 dl grahamsmjöl eller rågmjöl
150 g hasselnötter eller valnötter eller 2 dl solrosfrön
10-10 1/2 dl vetemjöl
1 dl sesamfrön och/ eller solrosfrön till utbakningen


Smula ner jästen i en bunke, strö över salt och klicka i honungen. Slå på lite av vattnet och rör ut jästen. Häll i reste av vattnet, mjölken och allt övrigt utom sesamfrön eller solrosfrön till utbakningen. Arbeta samman degen och låt den jäsa 1-1 1/2 timme i rumsvärme. Värm ugnen till 260°. Strö ut lite mjöl och sesamfrön eller solrosfrön på bakbordet, tippa ut degen och forma den till en eller två limpor. Grädda först i 260° i ca 10 minuter, sänk sedan värmen till 180° och grädda i 30 minuter till. Låt sedan brödet svalna helt på galler. Klart!

 Kringlan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar