Ugn: 260° och sedan 180°
Till mammas recept på gott bröd behöver du:
25 g jäst
2 tsk salt + 1 msk honung
5 dl fingervarmt vatten + 1 dl mjölk
2 msk rapsolja eller olivolja eller valnötsolja till valnötsbröd
2 dl grahamsmjöl eller rågmjöl
150 g hasselnötter eller valnötter eller 2 dl solrosfrön
10-10 1/2 dl vetemjöl
1 dl sesamfrön och/ eller solrosfrön till utbakningen
Smula ner jästen i en bunke, strö över salt och klicka i honungen. Slå på lite av vattnet och rör ut jästen. Häll i reste av vattnet, mjölken och allt övrigt utom sesamfrön eller solrosfrön till utbakningen. Arbeta samman degen och låt den jäsa 1-1 1/2 timme i rumsvärme. Värm ugnen till 260°. Strö ut lite mjöl och sesamfrön eller solrosfrön på bakbordet, tippa ut degen och forma den till en eller två limpor. Grädda först i 260° i ca 10 minuter, sänk sedan värmen till 180° och grädda i 30 minuter till. Låt sedan brödet svalna helt på galler. Klart!
Kringlan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar